Effectieve signing bij kleurenblindheid

1 mei 2024

Leestijd: 4 min
Categorie: Specialisme

Intro

Ongeveer 1 op de 12 mannen en 1 op de 250 vrouwen hebben een vorm van kleurenblindheid. Dit komt neer op zo’n 8% van uw klanten en collega’s. Zaak om hier als werkgever weldegelijk rekening mee te houden. Wij leggen uit hoe u dit in 3 eenvoudige stappen kunt doen.

Onderwerpen

1. Codeer informatie

De eenvoudigste manier om toegankelijkere signing te ontwerpen is door het combineren van tekst en beeld. Door bij voorkeur gestandaardiseerde pictogrammen en symbolen te plaatsen naast de tekst, verduidelijkt u niet alleen het proces voor iemand met kleurenblindheid, maar vergroot u ook de kans dat anders-talige uw boodschap zullen begrijpen. Zijn er geen pictogrammen beschikbaar, omschrijf dan met tekst letterlijk wat u bedoelt (coderen). Bijvoorbeeld de tekst “rood” op een rood potlood.

2. Vergroot het contrast

Bij de meeste ontwerpen is de toegankelijkheid voor kleurenblinden ondergeschikt aan het behoudt van de branding. Hier doet een ontwerper dan ook nooit consessies op omdat dit de herkenbaarheid en het imago kan schaden. Om een aanpassing van de bedrijfsidentiteit uit de weg te blijven past men liever grote contrasten toe. Zo worden er bijvoorbeeld veel zwart/witte pictogrammen, symbolen en logo’s  toegepast in winkels, handleidingen en folders. Dit stelt u niet alleen in staat om de gebruiker in een bepaalde richting te sturen, maar dus ook om kleurenblinden te betrekken in uw ontwerp / boodschap.

→ TIP:
Mocht u het nu lastig vinden om op gevoel het juiste contrast te selecteren, dan is het mogelijk gebruik te maken van de formule van Arthur & Passini uit het boek “Wayfinding” uit 1992. Aan de hand van de lichtreflectie waarde kan uitgerekend worden of de kleurencombinatie voldoet (zie nevenstaande afbeelding). Wilt u slechts een indicatie of iets voldoende contrast heeft, maak er dan ter controle een zwart-wit afbeelding van en beoordeel het contrast.

3. Gebruik “Outlines”

Mocht het verhogen van het contrast nu niet voldoende zijn, dan is het gebruik van outlines de oplossing. Door simpelweg iedere vorm in het ontwerp een outline te geven, ontstaan er op zichzelf staande vormen die samen een overduidelijke betekenis visualiseren. Het gebruik van outlines wordt vooral toegepast bij verkeersborden waarbij wordt voorkomen dat deze wegvallen tegen een groene omgeving of het grauwe weer.

Kort samengevat

Zet als werkgever en ontwerper in op de toegankelijkheid van uw visuals en betrek niet alleen kleurenblinden, maar ook anders-taligen in de boodschap die u wenst over te dragen. Vermijd dat u afwijkt van uw branding door weg te blijven bij aanpassingen in uw kleurenpalet. Gebruik daarentegen ondersteunende (liefst gestandaardiseerden) iconen en pictogrammen, vergroot het contrast en maak gebruik van outlines waar mogelijk. Door de toepassing van deze 3 eenvoudige basisprincipes bereikt u direct 8% meer personen.

Hulp nodig bij gebruiksvriendelijk ontwerp?

Geschreven door Ruben Wanders

Meer inspiratie

Top 3 meest gebruikte materialen voor Signing

Top 3 meest gebruikte materialen voor Signing

Top 3 meest gebruikte materialen voor Signing15 mei 2024Leestijd: 2 minCategorie: SpecialismeIntro Plaatmateriaal wordt gekozen op basis van benodigde vormvrijheid, de toegepaste omgeving, de vereiste levensduur en het beschikbare budget. In deze blog leest u de top 3...

Opvallen in het buitengebied. Beyond Ambitious doet het!

Opvallen in het buitengebied. Beyond Ambitious doet het!

Opvallen in het buitengebied: Het verhaal van Beyond Ambitious17 april 2024Leestijd: 3 minCategorie: ProjectenIntro Onlangs hadden wij het voorrecht om aan een bijzonder spannend project te werken: de creatie van een nieuw logo zuil voor Beyond Ambitious...

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.